Дълбока йогийска релаксация – Йога нидра

Независимо дали мислим твърде много, или никак, ние натрупваме напрежение. Дали извършваме физическа работа, или не вършим нищо, ние натрупваме напрежение. Независимо дали спим твърде много, или никак, ние пак трупаме напрежение. И това напрежение се складира под различна форма в мускулната, емоционалната и умствената ни система.

Йога ни учи, че ако умът е напрегнат, стомахът също ще бъде напрегнат. Ако стомахът е напрегнат, цялото кръвообращение ще бъде под напрежение. А от там следват и редица други проблеми. Затова освобождаването от напрежението е една от основните задачи на йога.

Най- мощната техника за съзнателна релаксация е Йога нидра. Тя е системен метод за предизвикване на пълна физическа, умствена и емоционална релаксация. В граничното състояние между съня и бодърстването, което се достига в Йога нидра, се осъществява спонтанна връзка с подсъзнателни­те и несъзнателните измерения. Тази практика дава на човек възможност да се освободи от старото и ненужното, което носи в себе си, и да получава интуитивни прозрения от несъзнателния ум.

Един-единствен час Йога нидра има отпочиващия ефект на 4 часа обикновен сън. Това е една от тайните на свръхчовешката работоспособност и енергия на много ве­лики йоги от миналото и настоящето, успели да постигнат толкова много в един кратък живот.

С помощта на Йога нидра могат да се лекуват много болести. Проведените медицински изследвания показват, че терапията на хипертоници с Йога нидра води до спадане на кръвното налягане и това има дъл­готраен и дълбок ефект. При болни от астма се наблюдава значително намаляване честотата и тежестта на пристъпите. Констатирано е облекчава­не на болките, свързани с дисменорея (смущения в менструалния цикъл), както и подобрение при редица други заболявания.

Курсът се провежда веднъж седмично и трае 60 мин. Подходящ е за всички, включително и за хора с хронични заболявания.

В момента набираме група, моля при проявен интерес да ни пишете.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: